Välkommen till Kansli- och serviceenheten - enheten som syns mer inåt än utåt. Vi finns som en medspelare till övriga enheter och besökare för att alla ska trivas, göra rätt och må bra. Frågor som vi ansvarar för är ekonomi, HR, IT, lön samt verkstad, säkerhetsfrågor, tillsyn och skötsel av fastigheter och fordon, tekniska installationer, diarium, kontorsvaktmästeri och lokalvård. På vår enhet jobbar, ekonomer, HR-konsult, controller, vaktmästare, museitekniker, lokalvårdare och IT-tekniker. För att bli en av oss så behöver man vara självgående, strukturerad och kvalitetsmedveten. Affärsmässighet och gott omdöme är viktiga egenskaper för att få förtroende i organisationen.
Vår arbetsplats präglas av öppen kommunikation mellan oss kollegor, där alla medarbetare ges möjlighet att lyfta sina tankar och bidra till att verksamheten utvecklas. Varje medarbetare hos oss har ett stort ansvar för att planera och driva arbetet framåt. Vi jobbar nära våra kollegor på de andra enheterna och samspelet mellan oss är viktigt för att tillsammans lyfta museet som helhet. Som medarbetare på enheten ingår du i ett härligt gäng där vi visar omtanke och har kul på jobbet.
Projektekonom
(Klicka för mer information)
Har arbetat på Kalmar läns museum sedan 2013. I arbetet ingår att göra budgetar till olika projektansökningar och att följa upp och redovisa de projekt som har beviljats pengar från olika organisationer.
Varför har du valt att arbeta som projektekonom?
För att det är roligt och inspirerande. Jag får inblick i museets alla olika projekt. Det är lärorikt och ger mig en helhetsbild över vår verksamhet. Vi jobbar både nationellt och internationellt. Jobbet är utvecklande och jag arbetar ihop med många människor - både i och utanför organisationen - i länet, Sverige och i hela världen. Mitt arbete är så mycket mer än enbart siffror.
Vad krävs för att arbeta som projektekonom?
Någon form av ekonomisk utbildning i botten och koll på siffror förstås. Förutom det behövs ett öppet sinne, lyhördhet och samarbetsförmåga. Jag jobbar tätt ihop med den som skriver ansökan och det är viktigt att båda parter förstår varandra; vad vill vi göra i och uppnå med projektet och hur mycket tid och pengar krävs för att kunna genomföra det? Det krävs att man både kan analysera omvärlden och fatta snabba beslut utifrån det resonemanget. Jag måste vara pedagogisk och kunna förklara budgeten på olika nivåer utifrån mottagarens förkunskaper. Sedan krävs det en förmåga att kunna ställa om snabbt – jag jobbar med flera olika projektbudgeter parallellt under en arbetsdag. Ofta jobbar jag med korta ledtider – projektutlysningarna är oftast inte öppna så länge så under vissa perioder är arbetet extra intensivt.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Kamratskapen och att arbetsuppgifterna är så omväxlande. Det finns så mycket kunskap på länsmuseet och den får jag ta del av hela tiden, det är utbildande! En väldigt skön känsla är när ett projekt har beviljats medel och en ännu större tillfredsställelse känner jag när projektet är genomfört, slutredovisat och godkänt. Det är ett kvitto på att vi har gjort ett gott arbete från start till mål.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Det finns inga typiska arbetsdagar! Men rent allmänt kan man säga att mitt jobb går ut på att ta fram en projektbudget i ett nära samarbete med den som skriver ansökan till projektet som vi söker pengar för. Under hela projekttiden finns jag sedan med och håller koll på att budgeten hålls och att vi rapporterar in hur det går med regelbundna mellanrum. Här fungerar jag också som support för projektledare och andra samarbetspartners inom projektet. När projektet är slutfört återstår återrapporteringen av det arbete vi gjort. Under en arbetsdag jobbar jag med alla dessa olika faser och moment.
Vad betyder länsmuseets värdeord; samhällsnytta, kunskap och tillsammans för dig i praktiken?
Jag kommer att tänka på ett projekt som vi precis har sökt medel för. Det går ut på att vi som länsmuseum ska komma ut till företagare och församlingar och dela med oss av vår kunskap om hur kulturarv och lokal historia kan användas för att utveckla en plats och främja besöksnäringen. Vi jobbar tillsammans inom organisationen tillsammans med andra i lokalsamhället mot ett gemensamt mål som ger samhällsnytta. Detta tycker jag är ett talande exempel på hur vi arbetar, och ska arbeta, enligt våra värdeord.
Museitekniker
(Klicka för mer information)
Har arbetat på Kalmar läns museum sedan 2012.
Varför har du valt att arbeta som museitekniker?
Det är ett varierande och kreativt arbete och jag får jobba med sådant som är mina intressen - teknik, ljud och ljus. Jag kom till länsmuseet som praktikant och fick senare fast anställning. I början var jag mer allmän tekniker. På senare år har jag fått möjlighet att specialisera mig på teknik, ljus och ljud.
Vad krävs för att jobba som museitekniker?
Att man är serviceinriktad, lösningsinriktad och social. Vi i servicegruppen fungerar som en stödfunktion till alla avdelningar på museet och ska tillgodose en rad olika behov. Då gäller det att snabbt kunna ställa om mellan olika moment. Jag har ingen formell utbildning till museitekniker utan är självlärd – jag har haft en kreativ sida sedan jag var liten och alltid tyckt om att uppfinna, bygga och konstruera saker. Jag brukar säga att jag såg för mycket på Indiana Jones och MacGyver när jag var barn! (Fotnot: MacGyver kunde konstruera det mesta med hjälp av en schweizisk armékniv, silvertejp och en gnutta genialitet.)
Vad är det bästa med ditt jobb?
Omväxlingen och kollegorna. Jag tycker om det kreativa inslaget och det är roligt att komma fram till bra lösningar tillsammans med exempelvis formgivare och producent när vi producerar en ny utställning.
Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Det finns inga typiska arbetsdagar, alla ser olika ut. Vi börjar dock alltid med ett morgonmöte där vi planerar dagens jobb. Därefter kan jag ljussätta en utställning och installera en projektor på förmiddagen och packa rekvisita till tidsresor och skruva upp en hylla på eftermiddagen.
Vad betyder Kalmar läns museums värdeord för dig; Samhällsnytta, Kunskap, Tillsammans?
I servicegruppen stöttar och servar vi våra kollegor som arbetar med olika samhällsnyttiga uppdrag och kunskap i länet och i huset. För mig står ordet tillsammans mest för att jag verkligen jobbar tillsammans med alla avdelningar och med alla anställda på länsmuseet.
Hos oss får alla möjlighet att vara delaktiga i vår gemensamma utveckling. Tillsammans har vi en stark teamkänsla som ger trygghet och arbetsglädje varje dag. Vi hjälper och stöttar varandra, lär av varandras erfarenheter och bakgrund och löser tillsammans de utmaningar vi möter.
Vi känner en oerhörd stolthet över att få vara en del av en helhet. Att få ge utlopp för vår yrkesskicklighet. Vi gläds åt att få använda vår kunskap och skapa samhällsnytta. I våra möten med uppdragsgivare, kunder och besökare får vi så mycket tillbaka och deras uppskattning är ett kvitto på att det vi gör är meningsfullt.
Vi är ständigt i utveckling och har en enorm vilja och ett driv att vara med där det händer. Vi bygger hela tiden på vår kunskapsbank vilket gör att det aldrig blir tråkigt i vår kreativa sfär.
Kalmar läns museum
Skeppsbrogatan 51
Kalmar
Tel: 0480-45 13 00