Vi på arkiv, bibliotek och samlingar arbetar med museets minnesfunktion. Att få arbeta med det som avspeglar det liv som levts och de verksamheter som varit av betydelse för länet är fantastiskt. Vi som jobbar här är föremålantikvarier, museiassistenter, arkivassistenter, bibliotekarie och registratorer. Specialiteter sedan 1980-talet är marinarkeologiska föremål från regalskeppet Kronans vrakplats samt konst och föremål med anknytning till konstnärinnan Jenny Nyström. I vårt arkiv hittar vi en rik bildskatt och handlingar rörande länets byggnads – och kulturhistoria. Vårt bibliotek är uppbyggt kring museiämnena arkeologi, etnologi och konst. Vi handhar ca en miljon bilder och jobbar ständigt med att tillgängliggöra dem via Digitalt museum.
För att jobba hos oss behöver du vara strukturerad och kvalitetsmedveten. Arbetet kräver uthållighet och god samarbetsförmåga.
Vår arbetsplats präglas av öppen kommunikation mellan oss kollegor, där alla medarbetare ges möjlighet att lyfta sina tankar och bidra till att verksamheten utvecklas. Varje medarbetare hos oss har ett ansvar för att driva arbetet framåt, både enskilt men framförallt tillsammans med kollegor. Vi jobbar nära våra kollegor på de andra enheterna och samspelet mellan oss är viktigt för att tillsammans lyfta museet som helhet. Som medarbetare på enheten ingår du i ett gott gäng där vi visar omtanke och har kul på jobbet.
Museiassistent
(Klicka för mer information)
Har arbetat på Kalmar läns museum sedan 2007.
Varför har du valt att arbeta som museiassistent?
Jag halkade in på länsmuseet på ett bananskal genom arbetsförmedlingen. Mitt första uppdrag var att renskriva handlingar i den Westrinska samlingen i länsmuseets arkiv. Efter det har jag arbetat med flera olika uppdrag; bilddigitalisering, flytten av föremål till Nya magasinet och bildredaktörsuppdrag. Arbetet som museiassistent ger mig möjlighet att dra nytta av mina privata intressen; föremål, hembygdslitteratur och kulturhistoria.
Vad krävs för att arbeta som museiassistent?
Det är en relativt ny titel som innebär att man, utan att ha formella kunskaper från högskola eller universitet, har visat genom det man gör att man har skaffat sig vissa erfarenheter och utvecklat sina privatkunskaper. Jag ser det som ett erkännande av mina icke-professionella kunskaper. För arbetet krävs ett intresse för arbetsuppgifterna och en lyhördhet gentemot kollegor och externa kunder som jag ska hjälpa att ta fram uppgifter till.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jag i mitt arbete kan få nytta av mina fritidsintressen och att jag får göra det tillsammans med engagerade och intresserade kollegor. Jag har också ett självständigt ansvar för att ta emot besökare till bibliotek och arkiv och visa dem till rätta – när det inte är pandemitider.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Just nu håller jag på att beskriva en mönstersamling från Hilma Petterssons Kalmar Tapisserimagasin som i början på 1900-talet låg på Västra Sjögatan i Kalmar. Företaget saluförde inredningstextilier – gardiner, mattor, dukar, draperier och bonader. Numera är huset rivet. Jag går igenom alla dessa hundratals mönster, beskriver dem och ger dem föremålsnummer. Efter det ska de fotograferas. En forskare har visat intresse för denna mönsterskatt och sett ett samband med mönster av en Selma Giöbel från Stockholm som finns i samlingen. Hilma Pettersson hade kanske henne som lärare på Handarbetets Vänner och det är spännande att fundera över hur de hade hamnat i Kalmar. Då både min mor och min mormor arbetade inom Hemslöjden, har jag sedan barnsben kunskap om olika vävtekniker och vet vad som menas med upphämta, flamsk och krabbasnår. Återigen har jag nytta av mina privata kunskaper i arbetet.
Vad betyder länsmuseets värdeord; samhällsnytta, kunskap och tillsammans för dig i praktiken?
Jag formulerar det så här: Kalmar läns museum har ansvar för att dokumentera och presentera samlingarna på ett relevant sätt för nuvarande och kommande generationer. Vi beskriver det vi har och sätter den kunskapen i relation till samtiden. Med våra olika kompetenser inom huset bidrar vi tillsammans till detta.
Kulturhistoriker och föremålsantikvarie
(Klicka för mer information)
Har varit praktikant och arbetat med olika projekt på länsmuseet i olika omgångar sedan 2004. Blev tillsvidareanställd 2012 i samband med att stora delar av föremålssamlingarna skulle flyttas till ett nybyggt magasin.
Varför har du valt att arbeta som föremålsantikvarie?
Jag har ända sedan jag var liten velat jobba på museum. Intresset för museer och gamla saker har funnits sedan mina föräldrar tog med mig till Kronanutställningen på Kalmar slott på 1980-talet och därefter Vasautställningen i Stockholm. Jag blev väldigt fascinerad av både föremålen som visades och av berättelserna om de båda skeppen. När jag läste historia och etnologi, insåg jag hur bra den kombinationen skulle vara för att arbeta just med museisamlingar. Jag tror det var där tanken föddes, att just den inriktningen skulle passa mig.
Vad krävs för att arbeta som föremålsantikvarie?
Först och främst en högskoleutbildning i kulturhistoriska ämnen som exempelvis etnologi, historia, konstvetenskap och arkeologi. Man behöver vara strukturerad och välplanerad men också flexibel eftersom man skiftar mellan flera olika arbetsuppgifter varje dag. Man måste kunna arbeta självständigt och driva egna projekt men också kunna samarbeta med personer både inom och utanför organisationen. Eftersom vi tar emot besök och besvarar frågor från allmänheten, skolor, forskare och andra institutioner, är det viktigt att ha en känsla för service och bemötande. Vi har ofta kontakt med gåvogivare och det ställer krav på en lyhördhet för att fånga upp de berättelser som är kopplade till föremålen. Sist men inte minst är det viktigt att kunna prioritera; vi har så många arbetsuppgifter och det finns helt enkelt inte tid till allt.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag är väldigt intresserad av historia och kulturarv och att få arbeta med att vårda, bevara och utveckla vårt gemensamma kulturarv är en förmån. Det är roligt att få träffa människor som vill skänka föremål och höra deras berättelser – och att sätta in dessa i ett större sammanhang. Det är ett väldigt utvecklande jobb – jag lär mig nya saker hela tiden och det finns en frihet i arbetet – under ansvar.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
En föremålsantikvarie arbetar med att utveckla museets samlingar, bland annat genom att ta in nya föremål och berättelser. Det är vårt ansvar att vårda och bevara föremålen och den kunskap som finns om dem. I arbetet ingår också att förmedla och tillgängliggöra de här kunskaperna på olika sätt. En arbetsdag innehåller oftast någon eller några av dessa arbetsuppgifter; hantering av gåvoförfrågningar, in- och utlån, registrering, katalogisering och dokumentation av föremål, ta emot besök från forskare, ta fram föremål till utställningar, rengöring, sanering, inventering och placering av föremål. Vi publicerar också föremål och olika temautställningar på Digitalt Museum och berättar om samlingarna och vårt arbete på sociala medier. Två dagar varje vecka viker vi för närvarande helt åt att ta hand om föremål som har flyttats från en annan lokal till länsmuseets nya magasin.
Vad betyder länsmuseets värdeord; samhällsnytta, kunskap och tillsammans för dig i praktiken?
Med hjälp av föremålen och deras berättelser bygger vi kunskap om hur livet har varit för människor i Kalmar län genom tiderna. Det gör vi tillsammans inom arbetsgruppen, inom museet och tillsammans med människor i länet som delar med sig av föremål och deras historier. Arbetet ger oss ett kollektivt minne och som föremålsantikvarie får jag bidra till synen på vad som är betydelsefullt för oss som bor i Kalmar län och vilka minnen som vi ska ha kvar härifrån i framtiden.
Hos oss får alla möjlighet att vara delaktiga i vår gemensamma utveckling. Tillsammans har vi en stark teamkänsla som ger trygghet och arbetsglädje varje dag. Vi hjälper och stöttar varandra, lär av varandras erfarenheter och bakgrund och löser tillsammans de utmaningar vi möter.
Vi känner en oerhörd stolthet över att få vara en del av en helhet. Att få ge utlopp för vår yrkesskicklighet. Vi gläds åt att få använda vår kunskap och skapa samhällsnytta. I våra möten med uppdragsgivare, kunder och besökare får vi så mycket tillbaka och deras uppskattning är ett kvitto på att det vi gör är meningsfullt.
Vi är ständigt i utveckling och har en enorm vilja och ett driv att vara med där det händer. Vi bygger hela tiden på vår kunskapsbank vilket gör att det aldrig blir tråkigt i vår kreativa sfär.
Kalmar läns museum
Skeppsbrogatan 51
Kalmar
Tel: 0480-45 13 00