Vi på marknad jobbar med besöksmålet Kalmar läns museum. Det är oss man möter i entrén och vår gemytliga restaurang Ångkvarnen. Vi ansvarar för marknadsföring och kommunikation av hela museets verksamhet. I vår digitala omställning innebär det att vi jobbar med allt från poddinspelningar, sociala medier till kommunikation i alla museets uppdrag och projekt världen över. Vi som jobbar här är receptionister, kafébiträden, kock, grafisk formgivare och kommunikatörer. För att trivas hos oss så krävs ett flexibelt arbetssätt som tål snabba svängar. I mötet med människor är relationsskapande och servicekänsla något vi värderar högt.
Vår arbetsplats präglas av öppen kommunikation mellan oss kollegor, där alla medarbetare ges möjlighet att lyfta sina tankar och bidra till att verksamheten utvecklas. Varje medarbetare hos oss har ett stort ansvar för att planera och driva arbetet framåt. Vi jobbar nära våra kollegor på de andra enheterna och samspelet mellan oss är viktigt för att tillsammans lyfta museet som helhet. Som medarbetare på enheten ingår du i ett härligt gäng där vi visar omtanke och har kul på jobbet.
Marknadschef
(Klicka för mer information)
Har arbetat på Kalmar läns museum sedan 2007, som marknadschef sedan 2012.
Varför har du valt att arbeta som marknadschef?
Livets tillfälligheter! Jag har valt att arbeta på länsmuseet för att det är en meningsfull arbetsplats. Det vi gör har betydelse och gör skillnad i människors vardag. Marknadsföring och kommunikation handlar om att nå ut till alla så att folk vet att vi finns. Det är ett viktigt uppdrag.
Vad krävs för att arbeta som marknadschef?
Jag är utbildad civilekonom med inriktning mot marknadsföring och det tror jag är en bra bakgrund – man måste ha förståelse för ekonomin. Det krävs också att man är lyssnande och lyhörd och jobbar lika mycket inåt i organisationen som utåt. Samarbete inom huset är en förutsättning för att nå ut till våra målgrupper och ge dem en kvalitativ upplevelse. Mitt uppdrag ställer även krav på samarbetsförmåga – jag måste få folk att jobba framåt. Vi har gjort en stor digital omställning, då krävs också teknisk kompetens för rörlig bild och ljud till våra livesändningar och poddinspelningar. Något som är väldigt viktigt är att inte vara fast i gamla mönster, strukturer och tankesätt utan att våga tänka om och hitta nya vägar. Vi har snabbt kastat oss ut i poddinspelningar och livesändningar. Resultatet har inte varit perfekt från start, men det viktigaste är att man vågar satsa och köra igång.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Variationen, att det är en sådan bredd i arbetsuppgifterna. Det är stimulerande samtidigt som det också kan vara en nackdel. Jag har inte något traditionellt marknadschefsjobb; jag har också personalansvar för medarbetarna i reception/butik och restaurang. Det är en ovanlig kombo. Jag vill inte vara utan detta – personalansvar är roligt och jag har ett jättebra gäng att jobba med – men ibland är min roll för bred.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
En arbetsdag innehåller alltid arbete med sociala medier, avstämningar med personalen, administration och ekonomi och uppdrag från ledningsgruppen. Under pandemin jobbar jag även med livesändningar, poddinspelningar och andra digitala inslag så gott som varje dag. Jag gillar att jobba operativt och när det är hands on. Jag skulle gärna vilja att vi i ledningsgruppen har mer tid för att jobba långsiktigt och strategiskt – var vill vi vara om fem år?
Vad betyder länsmuseets värdeord; samhällsnytta, kunskap och tillsammans för dig i praktiken?
För mig innebär det som jag nämnt tidigare att det känns meningsfullt att jobba på museet och då tänker jag på alla tre värdeorden. Samhällsnyttan ligger i den långsiktighet vi har som grundprincip, kunskap om vilka vi är, var vi kommer ifrån och hur vi ska förhålla oss till varandra. Kulturarv alltså. Tillsammans är viktigt i samtliga sammanhang för att skapa något som man lite slarvigt skulle kunna kalla för ett ”gott samhälle”. Det kan vi inte klara på egen hand. Det kräver ett ”tillsammans” på både individ- och organisationsnivå och då tänker jag inte bara på museet som arbetsplats. Slutligen: Det är så viktigt att vi ser det goda i varandra och betraktar olikheter som möjligheter, inte ett problem.
Restaurangansvarig på
Restaurang & Kafé Ångkvarnen
(Klicka för mer information)
Har arbetat på Kalmar läns museum sedan 2017.
Varför har du valt att arbeta som restaurangansvarig?
För att jag gillar att förmedla olika saker genom mat. Allt det som länsmuseet står för – kulturhistoria, traditioner, kunskap, kvalitet och hållbarhet – ska avspeglas i den mat vi serverar och ge våra gäster en upplevelse. Jag är en social person och älskar kontakten med människor – gäster, kollegor och leverantörer. Jag tycker om att vara spindeln i nätet.
Vad krävs för att jobba som restaurangansvarig?
Att man har koll. Att man är strukturerad och planerar, har service i blodet, är stresstålig och klarar av ett högt tempo. Så behöver man förstås ha koll på budget – intäkter och utgifter, det ska ju gå ihop sig.
Som restaurangansvarig är det förstås bra att ha utbildning inom hotell och restaurang, storkök eller bageri och ekonomi. Mina föräldrar drev hotell och restaurang när jag var barn så den här miljön har alltid känts trygg och hemma för mig. Jag har gått kortare utbildningar om livsmedelshantering, hygien och allergener. Men också utbildat mig inom andra områden, som konst och historia. Att få en bredare kunskap gör också att jag kan ta tillvara på det vi som museum vill förmedla. Genom att arbeta inom branschen har jag under många år skaffat mig den erfarenhet som krävs för att till slut kunna ta ansvaret. Att jobba inom restaurang är en resa där kunskap om alla delar behöver finnas. Både disk, kallkök, bak, varmkök, servering och kassa. Det är en rolig resa!
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få träffa människor och att känna att jag gör ett bra jobb genom att leverera en matupplevelse som en del av deras museibesök eller konferens. Här får jag kombinera mitt uppdrag som restaurangansvarig med att till exempel guida olika utställningar, vara värd vid barnkalas och jobba tillsammans med kollegor från andra avdelningar vid olika typer av kvällsevenemang. Den kombinationen skulle jag inte vilja vara utan.
Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Man börjar med att förbereda restaurangen för öppning och det kan innebära allt från att baka bullar och semlor till att förbereda lunchens alternativ, ställa iordning restaurangen och att beställa och ta emot varor från leverantörer, hålla koll på bokningar och beställningar. Under våra öppettider rullar det på med gäster som fikar och lunchar och efter stängning handlar det om att ställa i ordning allt och planera inför nästa dag. Att ständigt vara på tå för att klara av ändringar och nya bokningar och att alltid producera riktigt god mat.
Vad betyder Kalmar läns museums värdeord för dig; samhällsnytta, kunskap och tillsammans?
Vi vill bidra till ett hållbart samhälle. Vi anlitar bland annat lokala matproducenter, köper in närodlat och planerar menyerna efter säsong. Vi förmedlar kunskap om traditioner, kulturhistoria och lokala råvaror genom den mat vi serverar. Detta gör vi tillsammans i arbetsgruppen. Jag tycker också att vi bidrar till samhällsnytta eftersom det alltid finns plats för praktikanter från kommunen, språkpraktikanter och ungdomar utan tidigare arbetslivserfarenhet hos oss i personalstyrkan. Samtidigt måste jag som restaurangansvarig sätta gränser och markera vad som är okej och vad som inte går för sig. Alla som jobbar här måste bidra och göra sitt bästa. För att trivas med det här jobbet måste man verkligen tycka om det och se värdet av sin egen insats som en del i en större helhet.
Hos oss får alla möjlighet att vara med och utveckla arbetsplatsen. Tillsammans har vi en stark teamkänsla som ger trygghet och arbetsglädje varje dag. Vi hjälper och stöttar varandra, lär av varandras erfarenheter och bakgrund och löser tillsammans de utmaningar vi möter.
Vi känner en oerhörd stolthet över att få vara en del av en helhet. Att få ge utlopp för vår yrkesskicklighet, vårt driv varje dag är fantastiskt. Vi gläds åt att få göra besökarnas upplevelse både rolig, lärorik och smakrik. Deras glädje och uppskattning är ett kvitto på att det vi gör är meningsfullt.
Vi är ständigt i utveckling och är på tårna för att hänga med. Allt från nya, kreativa inslag från världens alla hörn på menyn till digitala omställningar och tillgänglighet. Allt för att kunna möta hela länet och alla de besökare som vill ta del av länets kulturarv. Det blir aldrig tråkigt i vår kreativa sfär.
Kalmar läns museum
Skeppsbrogatan 51
Kalmar
Tel: 0480-45 13 00